Blog artikel

Google Analytics 4: wie, wat, waar en wanneer?

In deze blog leggen we je uit waarom Google Analytics 4 hét nieuwe Analytics moet zijn, hoe het werkt en wat de grootste voordelen en nadelen zijn van deze ingrijpende update.

 

5 min leestijd

Gescheven door Pascal (Mede-eigenaar HQ Online)

Google Analytics 4 nu al aanmaken?

Wellicht heb je momenteel nog een Universal Property in Google Analytics staan en zie je continu de melding ‘Universal Analytics verwekt vanaf 1 juli 2023 geen nieuwe gegevens meer in standaardproperty’s. Tref nu voorbereidingen door een Google Analytics 4-property in te stellen en daarnaar over te schakelen.’ staan. Het is inderdaad verstandig om hier nu al aan te beginnen, omdat het nieuwe Analytics op een volledig andere manier data verzamelt en je dan ook de huidige data niet mee kunt nemen.

Wanneer je dus nu de genoemde ‘voorbereidingen’ treft, zul je 2 Google Analytics properties voor 1 website hebben. De Universal Property en de Analytics 4 property. De nieuwe property begint vanaf heden met het verzamelen van data en in de oude property kun je tot in ieder geval 1 juli 2023 blijven werken zoals je dat gewend bent. Dit loopt tot die tijd naast elkaar.

Nu al volledig overstappen?

Je zou kunnen zeggen: ‘nou als ik toch over moet naar het nieuwe Analytics, dan maar meteen!’, maar toch is het totdat de overstap ‘verplicht’ wordt absoluut nog de moeite waard om je universal property te behouden. Een aantal van de functies, waar je wellicht erg aan gehecht bent, zijn in de nieuwe versie van Analytics nog niet beschikbaar. Dit zijn bijvoorbeeld functies als het bouncepercentage, rapporten voor zoekopdrachten op je site en de integratie met Google Search Console. Het zou goed kunnen dat een groot deel van deze functies komen te vervallen, maar wel heeft Google al aangegeven dat ze Analytics 4 continu zullen blijven door ontwikkelen.

Het upgraden naar Google Analytics 4, doe het nu!

Zoals we hierboven al aangaven, met het aanmaken van een Google Analytics 4 property begin je in principe vanaf 0 wat betreft het meten van statistieken. Je kunt de periode van nu tot aan 1 juli 2023 dan ook zien als overgangsperiode van het één naar het ander. Stap je nu over, dan heb je dus volgend jaar al een boel data van deze periode en kun je in ieder geval een vergelijk maken. Het is niet zo dat jouw data weg is vanaf 1 juli 2023, maar wel zal de ontwikkeling van het huidige Google Analytics worden stopgezet en wordt enkel GA4 verder geoptimaliseerd. Op een gegeven moment zul je dus ook, door aantrekkelijkheid van het nieuwe Analytics, gedwongen worden de nieuwe versie te gaan gebruiken.

Maar die overstap, hoe doe ik dat dan?

Er zijn online veel instructies te vinden over het overstappen van een Universal Property naar Google Analytics 4 of voor enkel het aanmaken van deze nieuwe property. Mocht je hier hulp bij willen, staat het team van HQ Online natuurlijk klaar om je te assisteren. Neem gerust contact met ons op en we gaan zorgen dat jij jouw online statistieken kunt blijven bijhouden!

Ook interessant

Kunnen wij u helpen?

Heb jij een vraagstuk waar wij aan kunnen bijdragen? Laat het ons weten en plan een kennismaking in. Dit is geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen.

Coen (Accountmanager bij HQ)