Blog artikel

Een headless CMS website? Wat is dat? En waarom heb ik het nodig?

Het begrip headless CMS (content management systemen) is in opkomst.

 

5 min leestijd

Gescheven door Jelmer (Front-end Developer HQ Online)

Wat is een headless CMS?

Goede vraag en wij begrijpen dat dit voor een leek klinkt als ‘abacadabra’. We leggen je het dan ook graag even vanaf het begin uit. Allereerst is het goed om te weten wat een normaal CMS systeem is. Een klassiek CMS, zoals WordPress, Drupal of ProcessWire, bestaat uit een front-end en een back-end: het deel van de website wat je ziet en het deel van de website waar je de website beheert. De front-end bestaat uit de onderdelen die belangrijk zijn voor de presentatie, namelijk wat de bezoeker te zien krijgt. Content wordt gemaakt en onderhouden op de back-end van de website. Een klassiek CMS creëert inhoud en geeft deze weer in de vorm van webpagina’s.

Een headless CMS is eigenlijk gewoon de back-end. Het is een systeem waarmee je content kunt maken en beheren, maar niet de front-end. Het maakt geen webpagina’s. In plaats daarvan wordt de inhoud aangeboden via een API.

Dit lijkt misschien onhandig, maar op internet worden niet alle webpagina’s bekeken via een browser. Tegenwoordig wordt content ook op andere manieren geconsumeerd, zoals smartphones, wearables, horloges, smart-tv’s en gameconsoles. Er komen voortdurend nieuwe apparaten bij, die nieuwe en andere eisen stellen aan gegevens.

Maar waarom hebben mijn bedrijf en ik een headless website nodig? 

Wederom, goede vraag! We zetten graag 5 redenen op een rijtje waarom jij een headless CMS nodig hebt.

1: Razendsnel

Headless websites zijn razendsnel. Omdat er alleen statische bestanden worden ingeladen en er geen connectie gemaakt hoeft te worden met een database is een website met een headless CMS een stuk sneller dan de traditionele ‘standaard’ websites. Wat een headless website nog weer sneller maakt dan een ‘gewone’ statische website is een slim jasje van Javascript. Dit zorgt ervoor dat de hele website in 1 keer wordt geladen. Alle pagina wisselingen vanaf dan gebeuren direct. Geen laadtijd. Niet wachten.

2: Super veilig

Omdat de voorkant en de achterkant van de website losgekoppeld zijn is je website naast enorm snel ook enorm veilig! Waar je bij een normale website moet beschermen tegen aanvallen als PHP-injectie is dat bij een headless website niet aan de orde. De achterkant van de website staat op een andere, lastiger te achterhalen locatie. Hier worden de gebruikersgegevens bewaard. De voorkant bestaat uit niets anders dan content, hier valt niks te halen.

3: Uptime garantie

De voorkant van een headless website wordt gebouwd van de content die aanwezig is aan de achterkant. Tijdens het bouwen worden .html bestanden gegenereerd die op de server aan de voorkant worden geplaatst. Deze html bestanden zijn een representatie van de content op het moment van bouwen. Veranderd er iets aan de content? Dan bouw je de voorkant opnieuw op. Hierdoor is je website altijd up-to-date. Gaat er iets mis aan de achterkant? Ligt de back-end server er uit? Geen stress, de voorkant laat altijd de laatste succesvolle bouw zien. Je website is dus (in principe) nooit offline!

4: Unlimited

Doordat de achterkant van de website alleen content bevat is het heel makkelijk om op te schalen naar bijvoorbeeld een PWA (Progressive Web App), een mobiele applicatie of een desktop app. De mogelijkheden zijn eindeloos. 1x content schrijven voor al je platformen. Omdat je niet vastzit aan de structuur van een backend omgeving zijn er op gebied van ontwerp, animatie en uitvoer ook veel meer mogelijkheden.

5: Toekomstbestendig

Daarnaast ben je goed voorbereid op de toekomst, doordat je voorkant los staat en op Javascript draait kun je gemakkelijk meebewegen met technologische ontwikkelingen. 

Klinkt goed toch?

Wellicht loop je nog steeds met vragen of hebben we je nu aan het twijfelen gebracht over het soort website dat jouw bedrijf nodig heeft. Geen probleem! Maak gerust een afspraak met één van onze specialisten via het contactformulier. Door naar jouw verhaal, wensen en eisen te luisteren kunnen ze goed inschatten wat voor soort website bij jou past.

Ook interessant

Kunnen wij u helpen?

Heb jij een vraagstuk waar wij aan kunnen bijdragen? Laat het ons weten en plan een kennismaking in. Dit is geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen.

Coen (Accountmanager bij HQ)