Digitale toegankelijkheid (WCAG)
Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen, inclusief mensen met beperkingen, volledig kan deelnemen aan de digitale samenleving.
Vanaf nu is het voor Nederlandse overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en (semi-)publieke instellingen niet meer slechts een optie, maar een wettelijke verplichting om digitaal toegankelijke websites te hebben.
In 2025 treedt nieuwe wetgeving in werking die vereist dat websites en apps voldoen aan Europese richtlijnen voor toegankelijke online content. Deze verplichting strekt zich niet alleen uit over Nederland, maar omvat de gehele Europese Unie.
Het is van essentieel belang voor bedrijven om hier direct mee aan de slag te gaan, niet alleen om te voldoen aan de wet, maar ook om hun doelgroep te vergroten, op te vallen in de markt en hun producten en diensten te optimaliseren voor iedereen. Maar wat houdt toegankelijkheid precies in en waarom is het zo cruciaal?
Dit omvat het gebruik van alt-teksten die de inhoud en functie van elke afbeelding beschrijven. Hierdoor kunnen screenreaders de informatie aan gebruikers met visuele beperkingen overbrengen.
Zorgt ervoor dat kleuren voldoende contrast hebben voor mensen
met kleurenblindheid of verminderd zicht. Gebruik kleur niet als enige middel voor communicatie.
Flexibele tekstgroottes die gebruikers kunnen aanpassen naar hun
behoeften zijn cruciaal. Grotere lettertypen en de mogelijkheid om tekst te vergroten zonder de functionaliteit te verliezen, zijn belangrijk.
Voor gebruikers met gehoorbeperkingen is het belangrijk
dat alle audio-inhoud, zoals video’s en podcasts, begeleid wordt met nauwkeurige ondertiteling of transcripties.
Voor sommige content kan het toevoegen van gebarentaal
interpretatie nuttig zijn, vooral in educatieve of officiële contexten.
Websites en applicaties moeten volledig navigeerbaar zijn met
toetsenbord alleen voor mensen die geen muis kunnen gebruiken. Dit omvat toegankelijke dropdown-menu’s, knoppen en interactieve elementen.
Ondersteuning voor technologieën zoals spraakherkenningssoftware, hoofdbesturingsapparaten, en aangepaste toetsenborden is cruciaal.
Het hebben van een voorspelbare en consistente lay-out helpt gebruikers die navigeren via aangepaste apparaten of technieken.
Gebruik duidelijke, jargon vrije taal en definieer complexe termen om
informatie begrijpelijk te maken.
Logische, voorspelbare en gemakkelijk te begrijpen navigatie helpt
gebruikers om door content te bewegen zonder overweldigd te raken.
Een uniforme en voorspelbare site- of app-structuur ondersteunt gebruikers met aandacht stoornissen of leerproblemen.
Zoek jij een professionele website die voldoet aan de digitale toegankelijkheid vereisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Onze specialisten helpen je graag verder!
Heb jij een vraagstuk waar wij aan kunnen bijdragen? Laat het ons weten en plan een kennismaking in. Dit is geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen.