Headless websites
Breng jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau met een headless CMS voor jouw website. Deze moderne benadering scheidt de frontend presentatielaag van de backend data management, wat resulteert in snellere laadtijden, flexibele contentlevering en een betere overall gebruikerservaring. Met headless architectuur kun je moeiteloos content pushen naar verschillende platforms en apparaten, wat essentieel is voor het hedendaagse digitale landschap.
Geniet van de vrijheid om te experimenteren met de nieuwste webtechnologieën zonder beperkingen van traditionele CMS-systemen, terwijl je verzekerd bent van een consistent beheer van jouw content.
Goede vraag en wij begrijpen dat dit voor een leek klinkt als ‘abacadabra’. We leggen je het dan ook graag even vanaf het begin uit. Allereerst is het goed om te weten wat een normaal CMS systeem is. Een klassiek CMS, zoals WordPress, bestaat uit een front-end en een back-end: het deel van de website wat je ziet en het deel van de website waar je de website beheert. De front-end bestaat uit de onderdelen die belangrijk zijn voor de presentatie, namelijk wat de bezoeker te zien krijgt. Content wordt gemaakt en onderhouden op de back-end van de website. Een klassiek CMS creëert inhoud en geeft deze weer in de vorm van webpagina’s.
Een headless CMS is eigenlijk gewoon de back-end. Het is een systeem waarmee je content kunt maken en beheren, maar niet de front-end. Het maakt geen webpagina’s. In plaats daarvan wordt de inhoud aangeboden via een API.
Dit lijkt misschien onhandig, maar op internet worden niet alle webpagina’s bekeken via een browser. Tegenwoordig wordt content ook op andere manieren geconsumeerd, zoals smartphones, wearables, horloges, smart-tv’s en gameconsoles. Er komen voortdurend nieuwe apparaten bij, die nieuwe en andere eisen stellen aan gegevens.
De integratie van digitale toegankelijkheid binnen headless websites staat centraal in het creëren van een inclusieve digitale ervaring. Een headless CMS maakt het gemakkelijker om toegankelijkheidsrichtlijnen toe te passen omdat ontwikkelaars de vrijheid hebben om de gebruikersinterface te optimaliseren zonder de beperkingen van traditionele CMS-backends. Dit zorgt ervoor dat de content op elke frontend – of het nu een website, mobiele app of ander platform is – toegankelijk kan worden gemaakt voor mensen met uiteenlopende behoeften. Met behulp van een headless CMS kunnen ontwikkelaars zich richten op het verbeteren van de toegankelijkheid, zoals het toepassen van ARIA-labels, het waarborgen van toetsenbordnavigatie en het garanderen dat alle functies bruikbaar zijn voor mensen die gebruik maken van schermlezers of andere assistieve technologieën. Bovendien maakt de scheiding van content en presentatie het eenvoudiger om updates en verbeteringen door te voeren, wat bijdraagt aan een duurzaam toegankelijke online omgeving.
Heb jij een vraagstuk waar wij aan kunnen bijdragen? Laat het ons weten en plan een kennismaking in. Dit is geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen.