6 praktische tips om veiliger te surfen
Die zag je vast niet aankomen! Vaak vergeten we in ons dagelijkse internetgebruik om te kijken naar wie de afzender is van een klikbare link. Naast dit zijn er nog veel meer gevaren die het internet met zich meebrengt. Graag geven we je in het kader van ‘Safer Internet Day’ een aantal praktische tips zodat jij goed voorbereid kan surfen.
Gebruik jij ook nog overal hetzelfde wachtwoord? Een hele logische gedachte. 1 wachtwoord onthouden is natuurlijk vele malen makkelijker dan een wachtwoord moeten onthouden voor elke website waar je een account op hebt. Dit is echter wel erg gevaarlijk! Maar 1 van deze websites hoeft slachtoffer te worden van een datalek en al jouw gegevens (en dus ook het wachtwoord dat jij overal gebruikt) liggen op straat. Zorg ervoor dat je voor elke website een uniek wachtwoord instelt dat bestaat uit een combinatie van cijfers, letters (zowel kleine-, als hoofdletters) en speciale tekens. Je kan gebruik maken van een wachtwoordbeheerder als Lastpass of 1Password om al je wachtwoorden op 1 veilige plek te bewaren. Zo hoef je je wachtwoorden niet zelf te onthouden!
Openbare Wi-Fi Netwerken zijn ongelofelijk praktisch, maar brengen ook een groot risico met zich mee: Cybercriminelen kunnen dit netwerk gebruiken om jouw persoonlijke informatie te stelen. Zorg ervoor dat je altijd een veilig netwerk gebruikt. Mocht je toch gebruik moeten maken van een netwerk waar veel mensen toegang tot hebben, zorg er dan voor dat je verbinding maakt met het netwerk via een Virtual Private Network (VPN). Een VPN versleutelt je data en zorgt ervoor dat je surfgedrag anoniem blijft.
Heb je ooit gehoord van Phishing? Het is een ‘sociale’ manier van hacken. Cybercriminelen doen zich voor als een bekende of bijvoorbeeld je bank en proberen je op een link te laten klikken om zo je gegevens te kunnen bemachtigen. Als je deze post hebt gevonden via LinkedIn heb je in de praktijk meegemaakt hoe snel dit kan gaan!
Zorg ervoor dat je altijd goed controleert van wie je de link ontvangt en naar welke website dit gaat.
Hackers blijven nieuwe manieren vinden om misbruik te maken van fouten in computer software, het is daarom van groot belang je besturingssysteem, browsers en andere software regelmatig bij te werken.
Het internet staat helaas vol met nep webshops en frauduleuze beleggingssites. Zorg ervoor dat je altijd grondig onderzoek doet voordat je persoonlijke informatie deelt of een online aankoop doet. Kijk bijvoorbeeld naar beoordelingen, controleer of de site beveiligd is met een SSL-certificaat. Dit zie je aan het slotje in je adresbalk en de https:// voor de url.
Gebruik verder vooral je gezonde verstand en als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo!
Wist je dat HQ Online gebruikmaakt van supersnelle maar vooral ook extreem veilige servers van Shock Media? Zo zorgen wij ervoor dat jouw website altijd als de beste blijft presteren. Wil je meer informatie over onze hosting? Of heb je andere vragen? Neem contact met ons op!